Зимове водіння

Особливості зимового водіння

«Зима застала в зненацька» – це коли після першого морозу півміста стоїть в пробках через те, що десь там вітром надуло лід, і хтось не розрахував. Ситуація банальна, але повторюється щороку, перехід від осені до зими – важкий час для багатьох автомобілістів. По-перше, потрібно перевзути колеса машини, по-друге – НЕ влетіти в аварію, коли ви і навколишні ще не перебудувалися на зимовий стиль водіння.

Навіть профі з досвідом 30 років можуть виявитися психологічно не готовими до зими. Наприклад, вранці був плюс, а ввечері – вже мінус. Адже підсвідомо людина хоче їздити також як раніше і тиснути на педаль газу. Щоб перебудуватися, буде потрібно 2-3 дні.

Про що потрібно пам’ятати в перші морозні дні і які особливості зимового водіння автомобіля – читайте далі в цій статті.

Принцип 1 – не поспішати.

Поспіх – причина 40% аварій. Чи не пропустив, підрізав, перевищив – все це абсолютне зло для водія, тому що в підсумку може обернутися аварією. Для зими спокійна їзда ще більш актуальна. На сніжному покритті гальмівний шлях автомобіля збільшується в два – три рази в порівнянні з асфальтом, а на льоду може збільшитися в 4-6 разів. Різкий розгін – прямий шлях в замет або навіть до лікарні.

Принцип 2 – плавне рулювання.

Кожен водій стикався з ситуацією, коли автомобіль втрачає управління і перестає слухатися рульового колеса. Людина крутить кермо, а машина не реагує зовсім, або її рухи стають малопередбачувані. Найчастіше автомобіліст до упору вивертає кермо, в надії вирівняти хід авто або зробити потрібний маневр, але це допомагає далеко не завжди. Профі кажуть, що таким чином ми добиваємося лише того, що передню вісь зносить і машина ковзає, повністю втрачаючи управління.

На слизькій крижаній дорозі різкі рухи кермом вкрай протипоказані, маневри краще робити плавно, поступово зменшуючи швидкість і не поспішаючи.

Принцип 3 – плавні повороти.

Правильне входження в поворот – важлива особливість зимового водіння. На слизькій дорозі входити в поворот також, як влітку – далеко не найкраща ідея. Помилка «лихача» полягає в тому, що автомобіль може знести і закрутити. Рекомендуємо скидати швидкість, заздалегідь робити більш повільний маневр і доворачивать кермо вже по ходу. Ну і, природно, заздалегідь розраховувати траєкторію.

Принцип 4 – контроль руху авто.

Деякі водії практикують їзду накатом, це коли, розігнавшись, вимикають передачу, і автомобіль сам котиться під гору. Таким чином економиться якусь кількість пального. Особливо люблять таку їзду водії старої школи, які пам’ятають часи дефіциту бензину.

Взимку категорично не рекомендуємо їзду накатом, тому що в багатьох випадках передача і педаль газу забезпечують безпеку і допомагають вирівняти траєкторію машини в разі ковзання або заносу. На льоду всерйоз розраховувати на педаль гальма не потрібно, часто він лише ускладнює ситуацію. Не вимикайте передачу, не потрібно їздити накатом, зберігайте контроль траєкторії руху.

Ось кілька обставин, коли краще не гальмувати:

  1. На початку заносу гальмування педаллю часто призводить до ковзання боком. Це трапляється через різкої зупинки всіх коліс.
  2. Автомобіль «закрутило» по ходу руху на дорозі. У такій ситуації ефективніше натиснути педаль зчеплення, ніж гальмувати. Зупинені від гальмування колеса – це шлях на узбіччя або на зустрічну смугу.
  3. При входженні в поворот вас зносить, і ви вже втрачаєте управління. У такій ситуації підсвідомо хочеться різко загальмувати педаллю, але це тільки ускладнить справу і посилить знесення. Іноді ефективніше трохи натиснути на газ і вирівняти машину наскільки це можливо.

На завершення потрібно сказати, що починаючому або не дуже впевненому водієві перші заморозки краще взагалі «пересидіти» вдома або їздити на громадському транспорті. Якщо ж їхати дуже потрібно – тоді ні в якому разі не поспішайте, нехай 70 км.ч., рекомендовані для початківців, будуть абсолютним максимумом швидкості, а краще – ще менше. Спокій, уважність і акуратність – ось головні принципи, яких слід дотримуватися при русі на дорозі, і вони є актуальними не тільки взимку, але і влітку.




Наші контакти

Відправити повідомлення



+
потрібен ADR ?
клікай сюди