Водіння в ожеледь

Водіння в ожеледь

Перші заморозки і перший сніг легко перетворюються на справжнє лихо на дорогах, вони здатні викликати кілометрові пробки, аварії і ДТП. І справа тут не тільки в міській владі, які не можуть своєчасно відправити техніку на розчистку заметів, а й в тому, що водії не готові фізично і психологічно до водіння по слизьким дорожнім покриттям. Щоб перебудуватися і звикнути до швидкісних режимів, особливостям гальмування і правильному управлінню машиною, потрібен навик водіння в ожеледь.

Підготовка автомобіля до водіння в ожеледь

Найважливіший момент, який забезпечує стійкість машини на льоду – зимова гума. Умовно існує три типи шин, на яких їздять взимку:

  1. Нешипована зимова шина, з глибоким малюнком на протекторі відмінно справляється зі снігом, мокрим асфальтом і промерзлими ґрунтовими дорогами.
  2. Шипованная гума. Є думка фахівців, згідно з яким вона підходить для зледенілих трас найкращим чином.
  3. Всесезонная гума, яка однаково погано себе показує, як жарким літом, так і холодною зимою, але підходить для м’яких, сльотавих зим європейського типу.

Підбирати гуму рекомендуємо виходячи з того, які зими бувають у вашій місцевості, але для водіння в ожеледь перевагу мають шипи.

Водіння в ожеледь на авто з переднім і заднім приводами

Є думка, що автомобілі з провідними задніми колесами більш схильні до заметів, ніж ті, у яких провідні передні. Відразу потрібно сказати, що це не зовсім так. Звичайно, якщо водій, отримавши права 5 років колесив по дорогах на автомобілі з передніми ведучими колесами, а потім пересів на задній привід, включив на льоду швидкість і вдарив по газах, а потім опиниться в заметі – не треба дивуватися. Задні ведучі, як і передні – справа звички і навичок водіння, а також уміння правильно себе вести в складній ситуації і відчувати автомобіль на дорозі.

Основні принципи водіння в ожеледь

 Є кілька принципів, які корисно буде знати початківцям водіям, щоб уникнути придорожніх заметів:

Швидкості при їзді в ожеледь.

Один кіногерой говорив, що на слизькій дорозі потрібно тримати таку швидкість, при якій зможете управляти автомобілем без ризику для себе і оточуючих. Це правильна фраза, але хочеться додати, що краще ще на 10 км.ч. повільніше. І якщо у вас виходить нуль – скористайтеся міським транспортом, відпочиньте день або, якщо є можливість, поїздити на безлюдній, скрижанілий майданчику – для практики.

Основний принцип – їзда з мінімальним прискоренням. Для доїзду до потрібної точки, світлофора або місця парковки краще котитися і поступово скидати швидкість.

Правильне гальмування і скидання швидкості.

Якщо виникає складна ситуація, перше, що хочеться зробити – вичавити педаль в підлогу. Добре це чи погано? Напевно, не погано, тому що цей навик врятував багатьох. Інша справа – автомобіль на льоду. При різкому гальмуванні автомобіль може повністю втратити керування. Колеса зупиняються, машина ковзає.

Власники сучасних моделей автомобілів згадають про АБС – антиблокувальна систему, що заважає колесам блокуватися при їзді, але не рекомендую на неї повністю покладатися.

Більш «просунутий» спосіб гальмування – коробкою, або двигуном, коли просто переходять на знижену передачу і відпускають газ. Важливо робити це не різко. Гальмування коробкою може виручити, але і при ньому автомобіль зносить, тому – не панацея.

Гальмування поштовхами – непоганий спосіб, особливо якщо освоїти його заздалегідь. Полягає в тому, що водій відпускає газ і короткими поштовхами тисне гальмо, натискаючи і відпускаючи педаль. Переривчасте гальмування не дає колесам повністю зупинитися, при цьому швидкість автомобіля знижується. Важливо не затримувати ногу на педалі, інакше занос забезпечений.

Маневрування при керуванні в ожеледь

Тут є тонкість – все маневри виконувати на меншій швидкості, ніж зазвичай. Кут повороту керма повинен бути набагато меншим, всі рухи виконувати плавно і без різких рухів. В іншому випадку – втрата контролю і замет

дистанція

Цей пункт – продовження першого, в якому говорилося про швидкостях. На льоду гальмівний шлях збільшується багаторазово. Забудьте про поспіх, адже основний принцип водіння в ожеледь говорить «тихіше їдеш – далі будеш»!




Наші контакти

Відправити повідомлення



+
потрібен ADR ?
клікай сюди