Вплив куріння водія на безпеку

Безпека дорожнього руху

Щороку по всьому світу більше мільйона чоловік гинуть на дорогах, ще близько 50 мільйонів отримують травми різної тяжкості. Порівняйте це число з кількістю жертв коронавируса (на момент написання статті приблизно 2500). Так все війни, які зараз йдуть на планеті, не завдають такої шкоди як дорожні пригоди і що важливо, більше половини постраждалих – не водій, а пішоходи.

Чому це відбувається, що робити і як підвищити безпеку на дорогах – читайте далі в цій статті.

Куріння і безпеку дорожнього руху

Чому саме куріння? Адже є маса інших чинників, які негативно позначаються на увазі і самопочутті водія, врешті-решт, технічний стан автомобілів, дороги, відсутність знаків …

Тому що боротьбу за безпеку дорожнього руху починати потрібно не з тих чинників, які складно, дорого і довго виправляти (дурні і дороги), а з того, що можна пропрацювати прямо зараз і зовсім недорого, якщо порівнювати з заміною покриття на мільйонах квадратних метрів.

Як впливає куріння і тютюновий дим на водія, і як це позначається на безпеці руху? Фахівці з Японії підрахували, що куріння за кермом, щороку додає близько 2х% жертв аварій. У Франції ж це число досягає 6%. Виходить, так, що «завдяки» паління за кермом автомобіля гинуть тисячі людей. А адже це найбільш безглузда причина смертей, цих людей можна врятувати, якщо просто перестати палити під час водіння за кермом машини, або заборонити це робити в законодавчому порядку.

Як дим, нікотин, куріння і безпеку дорожнього руху

Як зовні невинне куріння призводить до аварій і дорожньо-транспортних пригод? Найголовніше – перш за все, слід пам’ятати, що згідно зі статистикою з вини водія відбувається близько 85% всіх дорожніх аварій. З цього виходить, що, будь-який вплив на водія, або відволікаючі його увагу образи і дії ставлять під загрозу безпеку руху на дорозі.

Ось головні причини небезпеки куріння тютюну під час керування машиною і підвищення кількості аварій на дорозі:

  1. Водій втрачає контроль над ситуацією на дорозі, прикурюючи. Йдеться про відволікання уваги водія від керування автомобілем при прикурювання. Всі ми люди, і навіть професійний водій зі стажем 30 років зміщує увагу на сигарету під час руху на дорозі. Сигарета і запальничка знаходяться на периферії зору, на це йде від 1 до 2х секунд.

Мозок працює рефлекторно, йому потрібно розрахувати дистанцію від запальнички до сигарети. Для цього обидва ока концентруються на сигарети, це ще кілька десятих часток секунди. Нехай авто їде зі швидкістю 80 км.ч., за секунду він проїде щось близько 22 метрів. А тепер дивіться, 22 метра машина їде практично без зорового контролю ситуації на дорозі, адже водій в цей час зайнятий прикурювання!

  1. Водій хоче курити під час руху, цю ситуацію в народі називають «вуха пухнуть», природно, його увага розсіяна, він відволікається. Незважаючи на банальність ситуації, – це абсолютно не смішно, нікотин досить сильний наркотик. Інша справа, що через сигаретний дим в кров його потрапляє зовсім небагато. У чистій формі нікотин ненабагато краще кокаїну з героїном.

Продовжуємо далі, у нашого водія немає сигарет, але є бажання закурити. Вся увага і концентрація водія цілком переходять на думки про тютюн. Такий водій автомобіля небезпечний для себе, для пішоходів та інших учасників дорожнього руху. Він не може забезпечити чистоту сприйняття зорових образів, моментальну реакцію і контроль. Шанс виникнення аварій і дорожніх пригод зростає.

  1. Негативний вплив диму тютюну на здоров’я і стан водія. Дим, що виділяється при тлінні тютюну, насичений масою цікавих (для хіміків) речовин, тут є:
  • синильна кислота;
  • дуже шкідливий чадний газ;
  • амінобензоли;
  • вапно хлору;
  • гази азот, метан та аргон;
  • отруйний ціаністий водень.

Це далеко не все, в звичайній сигареті компактно упакована половина таблиці Менделєєва. Вчені «випотрошили» склад тютюну і знайшли в ньому понад 4500 елементів і сполук, з яких 200 – абсолютно отруйні.

Курити сигарети в 4 рази гірше, ніж нюхати дим автомобільного вихлопу. Не рятує і фільтр, він блокує трохи більше 20% з’єднань, які перебувають в тютюновому диму. Щоб вся ця «радість» почала діяти, потрібно менше 10 секунд після затяжки. Потім мозок засвоює нікотин і його «друзів», і починається легке запаморочення.

  1. Зір. Дим тютюновий, що виділяється при згорянні, негативно впливає на мозок і взагалі на все почуття і органи по управлінню тілом, в тому числі на зір. А адже саме зір відповідає за прийняття і освоєння даних про ситуацію на дорозі. Дим тютюну і його компоненти під час куріння дратують зоровий нерв, провокують виділення слізних залоз і призводять до хронічного запалення очей.

Дослідники вирахували, що навіть одна сигарета звужує зорове поле, погіршує сприйняття і відчуття колірної гами. Це призводить до того, що людина повільніше реагує на червоний і зелений. Погіршується контроль за приладами автомобіля і погіршується світлочутливість. При тривалому палінні тютюну і зловживання нікотином відбуваються зміни в очній сітківці, зір втрачає гостроту. Це особливо небезпечно в нічний час, коли і так знижена видимість, і додатково нікотин подразнює очі.

Ну і ще один фактор безпеки дорожнього руху-помутніння автоскла від постійного тютюнового диму при палінні, утворюється тонкий шар нікотину, що неприємно і негативно впливає на видимість.

  1. Слух. Аудиальное сприйняття – друга за впливом на водія після зору. Але ось водій закурює цигарку і випускає тютюновий дим. Проходить 15 секунд і клітини мозку, що сприймають звук і відповідають за обробку його інформацією, пригнічені, гірше сприймають сигнали, образи і команди. Водій, який курить тютюн – «гальмує», тобто гірше сприймає інформацію на слух і повільніше реагує.

Куріння і дим помітно погіршують координацію під час керування автомобілем, уповільнюють розумові процеси, знижують реакцію. Також негативно впливають на роботу нервових клітин, сприяють швидкої втоми, погіршують здатність прогнозування, обробки даних і «вбивають» логічні ланцюги. Все це разом призводить до погіршення показників реакції на 25%, а це вже не мало для безпеки дорожнього руху!

Що ще потрібно знати про куріння і безпечному дорожньому русі

Микола Шаяхматов провів ряд досліджень негативного впливу куріння на організм, за його даними водій – курець втомлюється скоріше не кращого, розсіює увагу, і частіше порушує ПДР на 15%.

Особливо це помітно на тривалих маршрутах. Процес водіння автомобіля проходить так: перші дві години різниці між курцем і некурящим майже немає, кількість помилок приблизно дорівнює. А ось пізніше, ті, хто не курять, втягуються і стабільно ведуть автомобіль на протязі восьми годин. Лише після цього настає втома і як наслідок – більше помилок.

Людина, що палить тютюн водій відчуває себе гірше, проходить дві години, і він починає втомлюватися, а після восьми годин їзди – різко виражене стомлення. Все це через згубного впливу нікотину, смол і інших хімічних сполук. Працездатність погіршується, зростає загроза потрапити в аварію або в дорожньо-транспортну пригоду.

Куріння тютюну однозначно негативно позначається на безпеці дорожнього руху водія, це підтверджено дослідами і статистикою вітчизняних і зарубіжних вчених. Нікотин до половини виводиться з організму за дві години. Тому рекомендують, не сідає за кермо, викуривши сигарету, а по можливості утримуватися хоча б дві години перед виїздом в дальній рейс. І тим більше не курити за кермом, особливо в нічний час. Таким чином негативний вплив тютюну, смол і диму на організм буде знижено, відповідно безпеку водія і пасажирів – збільшаться.

Ну і, звичайно, краще взагалі не курити, заощадивши кошти та здоров’я.




Наші контакти

Відправити повідомлення



+
потрібен ADR ?
клікай сюди