Позбавлення водійських прав

Позбавлення водійських прав

Позбавлення водійських прав – одне з найсуворіших покарань для водіїв, які порушили правила дорожнього руху. Якщо звичайний штраф можна сплатити відразу або протягом двох тижнів, і спокійно їздити по місту, то після того, як поліція вилучила права, «позбавленець» автоматично перетворюється в пішохода.

Що таке вилучення водійських прав, в якому випадку, як цього уникнути і як з цим боротися водієві – читайте далі.

Позбавлення водійських прав після ДТП

Водії, які вже були в ДТП, знають, що найчастіше, поліція забирає права відразу після того, як приїжджають на місце дорожньої пригоди. Зробити так, щоб права не забрали вельми складно, звичайно, до вирішення справи вам швидше за все, можуть виписати тимчасове водійське посвідчення, а точніше довідку. У будь-якому випадку, кожен водій повинен знати, що він може і що повинен робити і в якому випадку.

Чи має право поліцейський забирати водійські права?

За чинним українським законодавством вилучення водійських прав не може бути покаранням до остаточного судового рішення. Разом з тим, це не означає, що у вас їх не можуть забрати цей документ на час, видавши натомість відповідний дозвіл. Особливо це актуально, якщо водій скоїв правопорушення, за яке згідно із законом загрожує позбавлення прав. Тимчасова довідка дійсна протягом терміну трьох місяців, за які судові органи зобов’язані розглянути вашу справу. І, природно, в разі провини винести свій вердикт.

Тобто поліція може позбавити вас прав тільки на певний термін.

Позбавлення прав, терміни

Питання на який час позбавляють прав саме на часі. На відповідь впливають різні чинники. Згідно із законодавством України мінімальний термін позбавлення прав водія – три місяці. Максимальний може скласти десять років. Період позбавлення і покарання обумовлені тяжкістю вчиненого порушення. Він визначається судом і в разі доведення провини вважається, починаючи не з того дня, коли інспектор забрав права на місці ДТП, а з дня ухвалення судового рішення про покарання водія.

В якому випадку позбавляють водійських прав

Само по собі позбавлення водійських прав є одним з найсуворіших покарань, що виносяться в адміністративному порядку. Приводом може стати ДТП, в якому була небезпека для життів пішоходів або інших учасників дорожнього руху. Або пошкодження матеріальних цінностей на серйозну суму.

Також можуть позбавити прав за створення аварійної ситуації на дорозі. Посвідчення водія вилучають на півроку-рік за злісне порушення правил дорожнього руху. Йдеться про випадки, при яких інші водії змушені були здійснювати небезпечні маневри, такі як екстрене гальмування, виїзд на зустрічну смугу, з’їзд на узбіччя і т.д., для захисту від аварії себе і свого автомобіля.

Ще одна причина позбавлення – НЕ зупинка водія на вимогу інспектора поліції. За це можуть вилучити права водія на строк до півроку.




Наші контакти

Відправити повідомлення



+
потрібен ADR ?
клікай сюди