Основні причини ДТП

Основні причини ДТП

Питання про те, чому виникають ДТП і аварії – гострий і складний. Головна причина його полягає в несвідомості всіх учасників руху. Водії та пішоходи далеко не завжди усвідомлюють те, що вони в конкретний момент порушують правила. Але ж навіть невинне, на перший погляд, порушення може привести до серйозних неприємностей. На дорозі потрібно бути уважним і акуратним. Ігнорування правил дорожнього руху – величезна проблема, з якою потрібно боротися.

Статистика ДТП говорить про те, що щорічно в нашій країні відбувається близько 25000 випадків. З них, приблизно 3000 отримують каліцтва, а 4000 мають смертельні наслідки. За тією ж статистикою головними винуватцями є водії автомобілів. Пішоходи – теж «не святі», але це інша історія, і у них інший рівень відповідальності.

Розглянемо основні причини ДТП на дорозі, що відбуваються з вини водіїв

Ось головні:

  • неакуратне маневрування водія на дорозі;
  • значне перевищення швидкості водієм;
  • неправильне проходження водієм перехресть;
  • перетин водієм суцільної, і виїзд на зустрічну;
  • водіння автомобіля в нетверезому стані.

Це те, що стосується водіїв, а є ще пішоходи, які теж не приймають правила безпечного дорожнього руху. Статистика говорить про те, що велика частина наїздів і найбільш часта причина дорожніх пригод з пішоходами відбувається безпосередньо з їхньої вини. Тобто люди самі провокують аварії, які призводять до неприємних наслідків.

ДТП на пішохідних переходах

Парадоксально, але факт, значна кількість дорожніх пригод з пішоходами трапляється саме на пішохідних переходах. На перший погляд очевидно, що пішохідний перехід – зона, де ходять люди, про це знають всі, як водії, так і пішоходи. За логікою, тут немає ніякого ризику потрапити під колеса. Але з іншого боку, саме тут відбуваються небезпечні ситуації.

Водії, ще на під’їзді до переходу на дорозі, з правого боку бачать знак, який вказує що тут пішохідний перехід. Це означає, що потрібно знизити швидкість і стежити за світлофором. Якщо пішохідний перехід нерегульований, то потрібно подивитися вправо і вліво і переконатися, що немає пішоходів. Потім – за обставинами, або відразу їхати, або пропускати. Якщо дотримуватися правил дорожнього руху – все буде добре.

Регульовані дорожні світлофори, начебто взагалі гранично прості в плані дорожнього руху. Але що робити, якщо водій і пішоходи не дотримуються правил? Багато водіїв просто впевнені в тому, що колір «не такий вже і червоний», а люди перебігають, як тільки їм здалося, що немає машин.

Результат – практично щоденні дорожні ДТП на пішохідних переходах, коли все має бути добре.

Поспіх водіїв і пішоходів, як одна з основних причин ДТП

Стрімкість водіїв – поширене явище. Люди, які кудись поспішають, найчастіше, концентруються на своїй цілі і не бачать нічого навколо. Якщо на світлофорі горить зелений, вони вважають, що можна їхати прямо і неважливо, є там хтось чи ні. А адже в правилах дорожнього руху чітко сказано, що водій повинен дозволити пішоходам пройти через дорожній перехід, а тільки потім їхати, навіть якщо на світлофорі загорілося зелене.

Разом з тим, є і стрімкі пішоходи, причому багато хто з них – бабусі, люди старого гарту, які виросли ще в ті часи, коли в місті було три машини. Вони ведуть себе абсолютно неадекватно і грудьми кидаються назустріч автомобільному потоку, часто не звертаючи уваги ні на оточення, ні на світлофори.

Існують ще дві категорії складних пішоходів: «меломани» і «інтернет-залежні». «Меломани» – слухають музику і нічого навколо себе не помічають, а «залежні» – не можуть ні на хвилину відволіктися від перегляду стрічки новин або роликів в ютубі. Вони не звертають уваги на світлофори, і не дивляться на дорогу і на всі боки.

Ну і третя категорія – п’яні. Товариші, які дійшли до подиву, здатні на все, наприклад, переходити дорогу там, де хочуть і коли хочуть.

Окремо потрібно виділити дітей. Це дуже небезпечні пішоходи, тому що абсолютно незрозуміло що зараз зробить дитина, куди побіжить і що він думає. Діти ще не можуть дотримуватися правил руху, вони випадково створюють небезпеку для себе і оточуючих.

Водії, якщо бачать на дорозі таких пішоходів, повинні проявляти граничну пильність, знизити швидкість автомобіля і пропустити людей. З іншого боку, добре якщо і самі пішоходи будуть більш свідомими і допомагати ближнім, якщо побачать, що така допомога потрібна.

Детальніше про основні причини ДТП і як їх подолати

У правилах дорожнього руху чітко записано, що всі учасники руху можуть розраховувати на те, що інші люди також будуть дотримуватися цих правил. Тобто – це норма, якщо її повністю дотримуватися, то більшість автомобільних ДТП та аварій не відбудуться.

Якщо все пішоходи будуть впевнені, що водії знають і дотримуються правил дорожнього руху і, відповідно, пропускають на переходах, а водії можуть розраховувати, що пішоходи не стануть переходити дорогу, то аварій буде набагато менше. Під час руху на автомобілі або при переході дороги пішоходом, головним принципом має бути точне і неухильне дотримання правил. Таким чином ДТП зникнуть самі собою.

В кінці потрібно сказати, що поліція також грає важливу роль на дорогах. Якщо вони будуть думати про закон і людей, то безпеку на дорогах зросте багаторазово. Це важливо, як для водіїв, так і пішоходів.




Наші контакти

Відправити повідомлення



+
потрібен ADR ?
клікай сюди